AirTight System

Om ongewenste luchtstromen in een woning of gebouw te voorkomen en om onnodig verlies van energie te beperken is het concept Luchtdicht Bouwen ontwikkeld. Dit concept wordt in de praktijk zowel bij nieuwbouw als bij renovatie toegepast.

De laatste jaren zijn de eisen voor Luchtdicht Bouwen steeds strenger geworden en in de toekomst zullen deze eisen alleen maar strenger worden. Logisch natuurlijk, als u in acht neemt dat een goede luchtdichtheid ten goede komt aan het energieverbruik en het comfort van een woning en/of gebouw.

Omdat PremTech zich ten doel heeft gesteld het principe van Luchtdicht Bouwen voor de bouwende partijen te vereenvoudigen, heeft PremTech het AirTight System ontwikkeld. Met het AirTight System worden naden en kieren in woningen en gebouwen afgedicht. Er ontstaat na applicatie als het ware een volledig luchtdichte schil, die de luchtstroom compleet tegen gaat.

Om deze luchtdichte schil te creëren heeft PremTech een aantal topkwaliteit producten ontwikkeld. Uitgangspunt bij de ontwikkeling was dat we voor elke applicatievoorkeur een oplossing hebben, maar toch het geheel aan opties eenvoudig en overzichtelijk houden.

Een overzicht van de producten die onderdeel uitmaken van AirTight System:

Het AirTight Systeem werkt het beste via een stappenplan.

Stap 1 – Bepalen van mogelijke luchtlekken

De luchtdichtheid van een gebouw wordt aangegeven met de qv10 waarde. Deze waarde is mede bepalend voor de maatregelen die genomen moeten worden. De basis is bij nagenoeg elk proces het belangrijkste onderdeel. Voor het AirTight System is dat niet anders. Als eerste is het belangrijk om goed in kaart te brengen waar er mogelijke luchtlekken plaats kunnen vinden zodat deze details aangepakt kunnen worden. Begin hierbij altijd met het afdichten van de grootste gaten zoals bijvoorbeeld de kopse kanten van de kanaalplaten en ga hierna verder met de kleinere naden en kieren.

Stap 2 – Het afdichten van grote gaten

Het afdichten van de grote gaten, zoals de kopse kanten van de kanaalplaten, kan perfect gedaan worden met de AirTight Tape Outdoor. Het unieke van deze tape is dat deze slechts een hechting van 2,5 centimeter aan beide zijkanten nodig heeft, hierdoor is deze tape perfect geschikt om holle ruimtes te overbruggen. De zeer sterke lijmlaag zorgt ervoor dat de tape hecht op nagenoeg alle bouwmaterialen. Bij juiste applicatie zorgt deze tape voor een luchtdichte verbinding volgens de vereisten van DIN 4108-7. Verder is de AirTight Tape Outdoor zeer goed bestand tegen veroudering en is slagregendicht tot minimaal 600 Pa. Hierdoor is de tape ook perfect toepasbaar in systemen met gevelbeplating.

Stap 3 – Afdichten kleinere naden en kieren

Details waar vaak minder aandacht aan gegeven wordt zijn bijvoorbeeld de aansluitingen achter de knieschotten of de gaten in de meterkast. Dit zijn juist de plekken waar vaak de grootste luchtlekken kunnen zitten. Ga hierbij goed na welke mogelijke luchtstromen er plaats kunnen vinden en werk deze systematisch af. Een product wat hierbij zeer goed gebruikt kan worden is onze Elastic Foam. De Elastic Foam heeft een luchtdichtheid van maar liefst 1050 Pa. Een bijkomend voordeel is de uitmuntende snelheid van verwerking. De Elastic Foam is na 10 minuten kleefvrij, na 30 minuten te snijden en na 90 minuten volledig doorgehard.

Stap 4 – Afdichten van de naden rondom de kozijnen

De keuze voor het type afdichting rondom de kozijnen is mede afhankelijk van het gekozen isolatie materiaal en het bouwsyteem. Voor het afdichten van deze naden kan er gebruik worden gemaakt van een smallere variant van de AirTight Tape Outdoor of de Elastic Foam. Een ander product wat hier perfect toepasbaar is de Compress Tape. Dit is een geïmpregneerde, expansieve tape welke een perfecte afdichting vormt tegen vocht- en luchtlekkages. Deze tape is in verschillende maten verkrijgbaar afhankelijk van de breedte van de af te dichten naad. De Compress Tape heeft een uitstekende slagregendichtheid van 600 Pa en is blijvend elastisch.

Stap 5 – Luchtdicht maken van de maaiveld details

Bij het afdichten van de maaiveld details dient er naast het luchtdicht maken vaak ook rekening gehouden te worden met optrekkend vocht. Hierdoor zijn niet altijd alle producten even goed toepasbaar voor een duurzame afdichting. Wat er hier gevraagd wordt van een product is dat deze luchtdicht is en daarnaast perfect bestand is tegen continu aanwezig vocht. Hiervoor is onze Spray Seal perfect inzetbaar. Deze unieke combinatie van polymeren met specifieke toevoegingen maakt dat dit product verspuitbaar is middels een spuit die aangesloten kan worden op een compressor. De Spray Seal is waterdicht en luchtdicht en hecht zelfs op licht vochtige ondergronden. Daarnaast hard het product snel door waardoor het bouwproces geen onnodige vertraging oploopt.

Tot slot willen wij u graag laten weten dat u altijd bij ons terecht kunt wanneer u hulp nodig heeft bij het intekenen van de bouwkundige details ten behoeve van de luchtdichte voorzieningen. Of wanneer er een geluidseis van toepassing is op de gevel door bijvoorbeeld nabijgelegen wegen of een spoorlijn en u dit graag wil combineren met de luchtdichte voorzieningen.